Site Overlay

Urheiluvedonlyönti antaa voiton avaimet pelaajalle

Jos olet ikinä seurannut urheilua, et ole voinut välttyä vedonlyöntiaiheiselta keskustelulta. Tai ehkä olet kuullut, kuinka joku tuttu on voittanut suuren summan suosikkijoukkuettaan ”betsaamalla”?

Urheiluvedonlyönnissä kyse ei ole pelkästään siitä, että jollain on käynyt satumainen tuuri, vaan myös siitä, että pelaajalla on ollut vainua ja tietotaitoa vedon asettamiseen. Vedonlyönnissä lajissa voiton avaimet todella ovat pelaajalla, sillä hän itse päättää, mitä veikkaa, millä panoksella ja mille vedonvälittäjälle. Kun veto on asetettu, ei tuuria tarvita ainakaan samassa mielessä kuin muissa peleissä — tuuri tulee kuvaan vasta silloin, kun veikkaamasi joukkueen tähtipelaaja laukoo pallon tolppaan ja toivot, että se kaartuu siitä maaliin eikä katsomoon.

Rahapelien laajassa kirjossa urheiluvedonlyönti ei todellakaan ole mikään uusi tuttavuus, mutta sekin on viime vuosina päivittynyt merkittävästi. Siinä missä muinoin on veto täytynyt tehdä fyysisenä lappuna vedonlyöntitoimistossa, joko pimeässä tai päivänvaloa kestävässä, tai vähintään kaupan tai huoltoaseman kassalla, voi tänään vedon tehdä netissä. Se ei ole pelkästään helpompi vaan myös parempi tapa lyödä vetoa, sillä saatavilla ovat lukuisten eri vedonvälittäjien (engl. booker) kohteet ja kertoimet.

Voit lyödä vetoa milloin haluat, myös kesken ottelun, mistä kerromme lisää luvussa live-vedonlyönti. Kun vedonlyönti siirtyi perinteisiltä lapuilta nettiin, kertoimet paranivat ja kohdemäärä räjähti. Pystyt veikkaamaan erityisesti suosituista urheilutapahtumista miltei mitä tahansa — pelikohteita voi olla helposti yli satakin ottelua kohden.

Missä ja mistä vetoa voi lyödä?

Urheiluvedonlyönnin mahdollisuudet ovat kasvaneet internetin aikakaudella huomattavasti. Vedonvälittäjiä on joka lähtöön ja pelaaja tekee valinnan muun muassa kohteiden määrän, kerrointen suuruuden ja miksei käyttöliittymän tai ulkoasunkin pohjalta. Kilpailu on kovaa, joten myös bonukset tai kampanjat voivat kannustaa käyttämään tiettyä ”bookeria” toisen sijaan. Vetoja voi lyödä myös vedonlyöntipörsseissä, kuten brittiläisessä Betfairissa, joka on vetopörsseistä suosituin. Siellä kertoimet ovat kilpailukykyisiä, sillä pelaajat asettavat kertoimet itse toisiaan vastaan.

Vetoa voi lyödä nykyään lähes mistä tahansa: haluat veikata sitten tavallisten ottelutulosten tai maalimäärien lisäksi vaikkapa kulmapotkujen määrää jalkapallossa, Euroviisu-voittajaa tai sitä, tuleeko jollekin julkisuuden henkilölle pian avioero. Näihin kaikkiin löytyy varmasti vetoa tarjoava taho.

Live-vedonlyönti

Live-vedonlyönti on yksi asia, jossa internet mullisti vedonlyöntitoiminnan. Ilman nettiä ei olisi mahdollista veikata tuloksia kesken pelin, sillä kertoimien on pystyttävä reagoimaan pelitapahtumiin. Joillekin live-vedonlyönti on veikkaamisen suola, sillä siinä on mahdollista saada iso kerroin tilanteessa, jossa häviöllä oleva joukkue suoriutuu pelaajan mielestä kentällä kuitenkin paremmin ja tulee voittamaan ottelun senhetkisestä tappiotilanteesta huolimatta.

Live-vedonlyönnissä myös ylikertoimet eli pelaajan kannalta voitolliset kertoimet tulevat toisinaan helpommin mahdollisiksi, sillä vedonvälittäjienkin on reagoitava pelitapahtumiin nopeasti siinä missä pelaajankin, ja joskus se aiheuttaa harkitsemattomia kerroinmuutoksia ammattilaisillakin. Tarkkasilmäinen veikkaaja jahtaa siis huippupaikkoja live-vedonlyönnin puolella, ja siksi reaaliaikaista vedonlyöntiä tarjoaakin nykyään lähes jokainen vedonvälittäjä.

Bonukset

Kiristynyt kilpailu on syy sille, että vedonvälittäjät tarjoavat erityisesti uusille pelaajille, huimia bonuksia esimerkiksi tervetuliaisena. Yleisin bonus lienee rahan tuplaaminen, eli pelaajan tallettaessa ensi kertaa esimerkiksi 100 euroa, saakin hän pelitililleen 200 euroa, josta puolet on hänen omaa rahaansa ja puolet ”bonusrahaa”.

Raha on yleensä kierrätettävä eli pelattava esimerkiksi kuusi kertaa. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että vaikka pelaaja kykenisi vain nollatulokseen tai jopa hieman tappiolliseen peliin, saattaa hänellä lopulta olla pelitilillään 100 euroa ylimääräistä talletukseen nähden. Bonusehtojen lukeminen on kuitenkin tärkeää, sillä säännöt vaihtelevat. Bonusten väärinkäyttö on myös yleistä, joskin tätä nykyä vedonlyöntitoimistot ovat tavoista kartalla jo varsin hyvin. Pelaa siis reilusti!

Miten voitan?

Urheiluvedonlyönti on kiehtovaa, mutta kuten aina, kertoimet ovat talon puolella, ja voittavaksi pelaajaksi nouseminen ei ole helppoa. Se on kuitenkin mahdollista, sen todistavat esimerkiksi lukuisat ammattivedonlyöjät, jollaisia löytyy myös Suomesta.

Vedonlyönnissä tarvitaan ennen kaikkea systemaattista tapaa lyödä vetoa: jokainen pelikohde on todella jaksettava analysoida juurta jaksaen. Leikilliset vedot, jotka sisältävät esimerkiksi kuusi tasapeliä Tunisian alasarjasta, eivät tule kuuloonkaan — työn on pohjauduttava rautaiseen asiantuntemukseen. Ammattilaiset lyövät lähes aina vain yhden kohteen ”sinkkulappuja”. Sen sijaan, jos tavoitteena on vain pitää hauskaa vetojen parissa, kuten suurimmalla osalla pelaajista, saa veikata toki juuri sillä tavalla kuin parhaaksi katsoo: hakeako varmempaa ja pienempää voittoa vai jättipottia isolla riskillä?

Toinen asia, jonka voittava pelaaja tarvitsee tuekseen, on hyvä matikkapää tai ainakin kyky ymmärtää vedonlyönnin matemaattista ja teoreettista puolta. Päässälaskutaitoa ei välttämättä tarvita, mutta Excel-taulukojen pyörittelyn tulee sujua. Ymmärrys on oltava myös siitä, että jo alle prosentin erot kertoimissa voi olla merkityksellinen. Prosessin on oltava kunnossa alkaen vedonlyöntityylistä ja päättyen tekniseen suoritukseen.

Useimmille viikonloppuvedonlyöjille tuntuma on vedon suurin mittari, mutta ammattilainen ei luota siihen tippaakaan. ”Tällä kertaa Suomi ottaa Ruotsista voiton” ei ole perustelu eikä mikään voittavalle vedonlyöjälle, mutta toisaalta jääkiekon MM-kilpailussa se voi tuoda penkkiurheilijalle juuri sen oikean lisäjännityksen. Ammattilainen sen sijaan vertailisi pelaajamateriaaleja, tilastoja, historiaa ja tekisi niiden perusteella omat todennäköisyyslaskelmansa.

Yhteenveto vedonlyönnistä

Vedonlyönti, veikkaaminen, betsaaminen — kaikki eri nimiä samalle rakkaalle harrastukselle. Vetoa voi lyödä lähes mistä tahansa ja lähes millä tyylillä tahansa. Suurin osa penkkiurheilijoista saa siitä kutkuttavaa lisäjännitystä urheilun seuraamiseen, mutta osa hurjapäistä tekee siitä itselleen jopa työn. Koventuvassa kilpailussa vedonvälittäjät eli bookerit antavat pelaajille avokätisiä tarjouksia, joihin tarttumalla palautusprosenttiinsa voi vaikuttaa huomattavasti.

Eri tyylejä ja teorioita vedonlyönnin saralla tunnetaan valtavasti, ja niihin voi tutustua vaikkapa kirjastossa tai netin keskustelu- ja videopalstoilla. Voittavan vedonlyöjän tavallisin veto koostuu yhdestä pelikohteesta, kun taas jotkut latovat kymmenenkin kohdetta samaan ”lappuun” aikeenaan voittaa suuria summia pienellä panoksella. Erityisesti jos pidät urheilusta, kokeile myös urheiluvedonlyöntiä. Tulet pitämään siitä, lyödäänkö vetoa?